I denna artikel går vi igenom vad du bör tänka på när du ska välja kreditkort. Liksom allt annat på Bonuspoäng.se vi fokuserar främst på hur mycket du kan få ut av dem i form av bonuspoäng och i slutändan resor, hotellnätter och annat trevligt.
I slutändan vill du ju få ut mer av kreditkortet (i form av smidiga betalningar och bonus) än du betalar i avgifter. När du ska välja kreditkort baserat på bonusprogram så bör du därför ta följande saker i beaktande:
- Vilket eller vilka bonusprogram är kreditkortet kopplat till? Vad vill jag använda bonusen till?
- Hur mycket bonuspoäng får jag per spenderad krona (jämfört med andra kreditkort)?
- I hur stor utsträckning kan man använda kreditkortet?
- Vad har kortet för årsavgift? Finns det andra avgifter som inte går att undvika?
- Hur dyrt blir det om jag glömmer betala räkningen?
Eftersom SAS Eurobonus är ett av de mest använda bonusprogrammen i Sverige så har vi det som ett stående exempel, för att göra det lättare att beskriva och jämföra.
Vilket, eller vilka, bonusprogram är kreditkortet kopplat till?
Det finns olika typer av bonusprogram för kreditkort. Antingen är det kopplat till ett känt flygbolags bonusprogram, till exempel SAS Eurobonus eller så har det ett eget bonusprogram. MasterCard är ett kort som ofta är kopplat till andra bonusprogram medan kreditkort som re:member har egna bonusprogram. Det finns också olika varianter för samma kreditkort: American Express finns till exempel både som Eurobonus-kort och som ”vanligt” American Express där man tjänar pengar i deras interna bonusprogram Membership Rewards.
Butikskedjorna har ofta kreditkort kopplade till sina egna bonusprogram, tex ICA eller Statoil. Dessa kreditkort gör att du dels får ta del av deras vanliga bonus, exempelvis 1% återbäring, när du handlar på butiken i sig och en lägre summa, tex 0.5% återbäring, när du handlar överallt annars.
När du väljer kreditkort så bör du alltså tänka på var du själv får mest värde av att få bonus och återbäring. Om du väljer ett kreditkort kopplat till ett flygbolag kan du sätta piff på vardagen med gratisresor och om du väljer ett kort som re:member eller American Express får du lite annorlunda och roliga fördelar som också sätter guldkant på vardagen. Om du istället väljer ett kreditkort från någon dagligvaruhandel så får du praktiska fördelar i vardagen, i form av pengar tillbaka i butiker du använder frekvent.
Hur mycket bonuspoäng får jag per spenderad krona?
Olika kreditkort och betalkort ger olika mycket bonuspoäng per spenderad krona. Exempelvis får man
- 30 Eurobonus-poäng per 100 kr med American Express
- 20 Eurobonus-poäng per 100 kr med Diners Club
- 10 Eurobonus-poäng per 100 kr med MasterCard
- 5 Eurobonus-poäng per 100 kr med Visa (hos Skandiabanken)
Detta gör förstås att det, rent teoretiskt, tre gånger snabbare att samla Eurobonus-poäng med American Express än med MasterCard. Ovanstående exempel gäller för Eurobonus men en liknande fördelning gäller för andra bonusprogram också. Notera att Visa finns med här, vilket är ett undantag då Visa väldigt sällan ger bonuspoäng och heller inte är ett kreditkort.
Du kan alltså tjäna mycket mer bonuspoäng om du använder rätt kort. Det är dock inte så enkelt eftersom de olika kreditkorten accepteras olika ofta i butikerna.
I hur stor utsträckning kan man använda kreditkortet?
Kreditkort är nästan alltid globala och man kan således använda dem över hela världen. Det verkar dock vara ett motsatsförhållande i hur mycket bonuspoäng man får när man handlar med ett visst kreditkort jämfört med i hur stor utsträckning det accepteras i butiker. American Express och Diners Club är generellt sett betydligt mindre accepterat än MasterCard.
I praktiken innebär detta att du kanske inte alls tjänar tre gånger mer på att använda American Express jämfört med MasterCard eftersom du inte kan använda det lika ofta! Om du bara har American Express och ett vanligt Visa-kort (utan bonusprogram) så kanske du blir tvungen att använda Visa-kortet för en massa köp där American Express inte accepteras och förlorar därmed chansen att tjäna bonuspoäng.
Det är svårt att förutsäga vilket kort du kommer tjäna mest bonuspoäng med eftersom det beror lite på var, och vad, du vanligtvis handlar. Det man kan göra är att testa två olika kort parallellt. Man får ofta första året med ett kreditkort till reducerat pris eller utan årsavgift så det kan löna sig.
Årsavgifter och andra avgifter
Nästan alla kreditkort har en årsavgift som man måste betala oavsett hur mycket eller lite man använt kortet. Denna årsavgift är, som sagt, ofta reducerad första året eller helt borttagen.
Tips! Det är rätt lätt att förhandla bort årsavgiften i samtal med kreditkortsföretaget, framförallt andra året. Om du ringer och berättar att du överväger att avsluta kreditkortet så är det inte ovanligt att du får reducerad, eller borttagen årsavgift!
Utöver årsavgiften så tillkommer ofta andra avgifter vid betalningar och tillfällen som är något utöver det normala. Det är till exempel vanligt med en uttagsavgift om du tar ut kontanter och sen tillkommer ofta avgifter i samband med betalningar av räkningar, och framförallt försenade sådana. Kolla upp detta på kreditkortets webbsida och se vilka avgifter som du tror kommer vara applicerbara på ditt användande!
Om du använder kreditkortet smart så är årsavgiften oftast den enda avgift du behöver betala. Storleken på årsavgiften (och andra avgifter) bör förstås återspegla den mängd bonuspoäng du tjänar på kortet. Om du inte använder kortet mycket så är det möjligt att de bonuspoäng du tjänar, omräknat i kronor, är värda mindre än du spenderat på årsavgiften!
Hur dyrt blir det om jag missar att betala räkningen?
Själva meningen med kreditkort för att tjäna bonuspoäng är att använda det smart och inte utnyttja krediten utöver den kostnadsfria kreditperioden. Du bör därför alltid se till att du har pengar sparade på ett konto så att du alltid kan betala det du spenderar med kreditkortet. Annars blir det snabbt dyrt.
Om du hamnar i en situation där du regelbundet får betala ränta för kreditutrymme du inte betalat tillbaka så kommer du få svårt att få till en lönsam affär baserat på bonuspoäng. Av den anledningen är det (nästan) oväsentligt vad det är för ränta på krediter. Det kan dock finnas tillfällen då det är smidigt eller oundvikligt och då är det bra att se till att avgifterna är rimliga, jämfört med andra kreditkortsföretag.
Välja kreditkort
Det finns inget kreditkort som är bättre än något annat utan det handlar främst om hur du kommer använda kortet. Kommer du inte använda kortet speciellt frekvent är det förmodligen lämpligt att välja ett med låg årsavgift (tex MasterCard) även om det innebär att du tjänar färre bonuspoäng per 100 kr. På motsvarande sätt kan det vara lämpligt att ha tex Diners Club eller American Express om du utnyttjar kortet ofta och därtill på platser där de accepteras.
Ett alternativ är också att ha flera kreditkort, till exempel ett MasterCard och ett Diners Club, och att i första hand alltid försöka utnyttja det som ger flest bonuspoäng. Om det inte fungerar kan du använda reservkortet. Denna strategi bör dock ställas i paritet gentemot vad du betalar i årsavgifter.